Здравният министър: Няма нужда от разкриване на полеви болници

0
снимка: Darik

Към настоящия момент няма нужда от разкриването на полеви болници.

В България има около 40 000 легла за интензивно лечение и има още свободен капацитет, който лечебните заведения все още не са разкрили.Това заяви днес здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на  брифинг пред сградата на Спешната помощ в София.

„Това е основният проблем, върху който сме се съсредоточили нашите усилия“. По думите му, „все още някои директори на болници  не са  предприели необходимите усилия да осигурят леглата, необходими за разкриване на територията на техните лечебни заведения“.

Днес министърът на здравеопазването започва инспекция в болниците в страната, които отказват да разкрият легла за болни от Covid-19. Проверката ще обхване и частните, и държавните лечебни заведения, заяви той по-рано през деня.

„Всички, които отказват да разкрият легла – частни, държавни, след това ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения“, се закани преди два дни Ангелов.

По време на брифинга той каза също, че Изпълнителната агенция Медицински надзор започва проверки в частните и държавните лаборатории, заради забавяне при качването на резултати от PCR-тестове в информационната система.

Проф. Ангелов допълни и, че започват проверки в държавните и частни лаборатории. По думите му в някои от тях има забавяне в качване на резултатите от PCR-тестове в рамките на 2-3 дни:

„До 9 ч сутринта на следващия ден резултатите трябва да бъдат качени винформационната система. Натъкваме се на какви ле примери на качване на резултати след ден, след два, след три. И в един момент, когато трябва да издаде личният лекар болничен, се оказва, че почти вече времето е приключило. Човекът е здрав и в същото време го слагаме под карантина. Такова нещо не може да съществува“.

В Народното събрание вече е внесена законова промяна, според която болници, които откажат да разкрият легла за лечение на пациенти с коронавирус, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК.

Министерството на здравеопазването обмисля и вариант, при който в транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid -19 да се включат и частни линейки. Очаква се днес министър Ангелов да се срещне с техните собственици:

Ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят – ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да стигне до лечебно заведение“.

До края на седмицата се очаква да стане възможно личните лекари да издават електронно направление за PCR изследване.

Министерската решимост по отношение на болниците и настаняването на пациенти в тях е  активно коментирана в социланите мрежи. Преобладаващите коментари, в това число и на медицински работници е, че тази решимост и реакция, в лицето на МЗ и държавата е силно закъсняла. Загубини бяха 6 месеца, е масовата теза от коментарите.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили