Здравният министър: Отчитаме първи крачки към края на третата вълна

0
Костадин Ангелов, Снимка: БГНЕС

България вече прави първи крачки към края на третата вълна на коронавируса. Това обяви в четвъртък здравният министър Костадин Ангелов. По думите му тенденцията е крехка, но ясна и отчетлива. Той цитира данните от последната седмица, които сочат, че броят на новите случаи почти се е изравнил с този на излекуваните. За последната седмица са регистрирани 21 788 нови случая. Излекуваните са 19 105. Предната седмица новозаразените са бил с около 4 хил. повече.

„Имаме спад и задържане на заболяемостта. Очевидно този труден баланс да не са толкова строги мерките и това да преминем върховната точка на третата вълна е налице“, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче подчерта, че това не бива носи голямо успокоение, защото броят на хората в болниците продължава да е над 10 хил. души.

Училищата отварят от 12 април

„Тенденциите са изключително крехки. Спадът в заболеваемостта е само с 7%“, коментира шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По отношение на смъртността той заяви, че не е достигната връхната точка от зимата и все още броят се покачва. Има обаче спад на хоспитализираните. За седмица броят им се е увеличил само с 3%.

Заради положителната тенденция от понеделник, 12 април, учениците от 1 до 4 клас се връщат в клас, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.  Тогава в клас се връщат и учениците от 7,8 и 10 клас. Ако обстановката позволява, от 26 април в училище ще се върнат 5, 9 12 и клас.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили