Здравният министър се обяви за запазване на по-строгите мерки и след 21 декември

0

Здравният министър Костадин Ангелов се обяви против смекчаването на ограничителните мерки след изтичането 21 декември на действащия режим.

„Като министър ще настоявам мерките да останат каквито са, тъй като най-важното е запазването на живота на хората“, каза Ангелов. Той допълни, че училищата и детските градини могат да отварят след Нова година. Предстои да бъде взето решение и за ресторантите и търговските обекти. Здравният министър обаче изтъкна, че ще настоява мерките да останат същите.

Заболеваемостта падна под 600 на 100 000, което ни дава глътка надежда, поясни Ангелов. Той допълни, че до 21 декември ще започне признаването на ангигенните тестове, те ще бъдат приравнени към PCR тестовете и ще влизат в статистиката. Очаква се тогава да приключи работата на Комисията от експерти в Министерство на здравеопазването.

„Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете – пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани.“, поясни проф. Ангелов

Личните лекари ще могат да правят и насочват пациентите с направления за извършване на антигенни тестове при изразена клинична картина. До края на седмицата всички лечебни заведения ще бъдат заредени с близо 1.2 млн. бързи антигенни теста, допълни здравният министър