Здравното министерство обяви кои хора не трябва да се ваксинират с „Пфайзер“

0
Снимка: Unsplash

Министерството на здравеопазването пусна информация кои хора не бива да се имунизират с ваксината на „Пфайзер“. Сред тях са децата и тези, които имат алергии към някои от съставките на препарата, боледуващите и изолираните в момента. Те трябва да изчакат до отшумяване на симптомите.

Хората, за които е задължителна консултацията с лекар преди имунизация, са бременните, кърмещите, тези с имунокомпрометиращи заболявания и лица на терапия с антикоагуланти.

Има и трета категория хора, които трябва да следват специални процедури при ваксинация с „Пфайзер“, обясняват от министерството. Това са:

  • Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.
  • Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.
  • Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).
  • Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).
Най-добрата агенция за подбор на персонал