Земеделският министър заряза в Нисово, пожела на лозарите добра година

0
657

Земеделският министър Десислава Танева се включи в ритуала по зарязване на лозята в лозаро-винарския комплекс в с. Нисово. Лозовите масиви в селото са изградени по Европейска програма „Конверсия и развитие на лозята“

“Искам да пожелая на всички производители една много добра година. От всяка гледна точка дано Господ е с тях да има добро време за добра реколта, да има добри производители, които да купят реколтата, които да дадат очакваната цена и всеки да получи дохода си. Това е въпрос на един свободен пазар и се надявам тази година да бъде по-добра от предходната, през която имаше проблеми с изкупуването”, обърна се тя към лозарите, каза министър Танева по време на ритуала.

„Лозаро-винарският сектор в България се развива във възходящ темп, у нас има малко повече от 60 000 хектара с лозови насаждения, само през миналата година са изградени близо 850 декара нови лозови масиви, като 61 процента от всички лозови насаждения са вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания“, каза още Десислава Танева. Тя допълни, че от 17 февруари ще стартира приема по новата лозаро-винарска програма, която ще е за промоции в трети страни.

Нараства и производството на вино, отбеляза министър Танева. Производителите на вино също се увеличават, като избите с разрешение към момента са 282. Страната ни изнася вино за страни от Западна Европа, Китай и САЩ.