Земеделското министерство отстъпва, разрешава лова на диви прасета?

0
132
лова на диви прасета

От следващата седмица ловът на диви прасета може да бъде разрешен в частта на сухоземната и морската граница.

Това каза по БНТ министърът на земеделието Румен Порожанов, По думите му, до това решение се е стигнало след детайлни разговори с представители на двата ловни съюза в страната, но само под формата на тиха гонка, без участието на ловни кучета.

„Ще либерализираме разрешените зони за лов около Варна, около курортите, но не и в Тутраканци, където имаше случай на чума“, каза Порожанов. Той допълни, че в Румъния е много тежко разпространена болестта, така че заложената рестрикция да няма гонка на първите 5 км е за да минимизираме риска от движение на животни между двете държави, включително в рамките на речната ни граница.

„Трябва да отбележа, че направихме една много прилична ограда, която напълно изпълнява функциите си“, каза агроминистърът.

Утре от 12 часа е насрочен поредният протестен митинг на членовете на ловно-рибарския съюз срещу неуместната, според тях забрана. Дивите прасета преминават реката безпрепятствено и се връщат обратно, особено в брачния им период през ноември. В Северната ни съседка обаче груповият лов е разрешен, категорични са ловците.

От Регионалната дирекция по горите в Русе за месец са издали едва 200 разрешителни за индивидуален лов на диви прасета за територията на областите Русе, Разград и Силистра. Но повечето от хората, дори да искат да излязат на лов, няма да могат да го направят, защото не достигат горските служители, които задължително трябва да ги придружават.