Жега и гръмотевични бури в началото на юни

0

Първата седмица на юни ще е с параметри, характерни за лятото – слънчеви сутрини, горещи следобеди с развитието на локални, мощни гръмотевични процеси с условия за резки пориви на вятъра и предпоставка за градушки, показва прогнозата на метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология.

На места ще има и условия за градушка. Предварителните прогнози са бурите да се развиват по-експлозивно в западната половина на страната. Дневните температури ще достигат 32-34 градуса. Най-често термометърът ще скача над 30°С в Дунавската равнина, Югоизтока и по долината на река Струма.

През първото десетдневие ще преобладава слънчево време, но до обяд, следобедите – с валежи и гръмотевици. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 28-32°С.

Чувствително повишение на температурите очакваме към 4-6 юни. Очакваните температури  ще са между 32-35°С. Високите температури са предпостави и за екстремни явления, особено над Западна и Северозападна България, като глобалните модели загатват, че явленията ще са съпроводени от едра градушка.

Понижение на температурите, макар и слабо, ще има към края на първото десетдневие. Тогава ни очаква нова порция валежи и риск от наводнения.

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните за това време от годината. Дните ще започват с повече слънчеви часове. В следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми.

Към средата на периода атмосферата ще е стабилна и валежите ще са на по-малко места. Времето като цяло ще е предимно слънчево и горещо. Условия за по-значителни валежи има около 16 и 20 юни. Тогава през страната се очаква да премине студен атмосферен фронт.

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно, но ще се задържи топло за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават, като ще са между 32-37 °С.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук