Жена остави 20 000 лв. и злато до електрически стълб, помагала на полицията

0
196
73-годишна русенка остави пари и злато в автомобилна гума

76-годишна силистренка е поредната жертва на телефонна измама, съобщиха от полицията в добруджанския град. Жената била подлъгана по популярната схема, че помага на полицията.

На 30 януари тя получила телефонно обаждане от мъж, представящ се за полицай, и дала съгласие да участва в акция по залавяне на измамници. Според инструкциите приготвила наличните в дома си 40 000 лева и златни накити и ги оставила до електрически стълб на улицата. Получила уверения, че парите и ценностите ѝ ще бъдат върнати след приключване на акцията до края на деня. Когато това не се случило, на следващия ден жената посетила районното управление, за да се информира за развитието на случая.

Това е вторият случай на измама само през тази седмица, припомнят от полицията в добруджанския град. Преди няколко дни 64-годишна жена даде на престъпниците над 20 000 лева, част от които занесе с личния си автомобил между Бяла и Плевен. Само при тези два случая измамниците са измъкнали от доверчивите възрастни хора над 60 000 лв.

Най-уязвими са хората от третата възраст. Затова полицията отново апелира: Поговорете с възрастните си близки за съществуващата опасност. Обяснете какви са възможните сценарии и ги посъветвайте никога да не дават пари на непознати.

Запомнете: полицията не иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на служителите на реда.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

Не давайте пари на непознати! Не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Имайте предвид, че всяко телефонно обаждане с искане на пари под различни предлози е измама! Не се доверявайте, свържете се с близките си или сигнализирайте на тел.112.