Жена плати 1000 лв. и 1000 евро за кутия бисквити, друга – 1400 лв. „за ПТП“

0
1421
Мними полицай и лекар

Регистрираните престъпления – в Русе и в Две могили, са по две различни, но познати схеми – за «колет от чужбина» и за «причинено ПТП».

В първия случай потърпевша е 81-годишна русенка, която «изгоряла» с 1000 лева и 1000 евро. Тя получила обаждане по телефона от жена, която припознала като своя приятелка от Гърция. Обаждащата й съобщила, че изпратила пакет с 25 000 евро, но за пренасянето през границата на «доставчика» се наложило да  заплати голяма сума пари. Така за да получи пакета от приятелката си русенката трябвало да плати за услугата. По-късно през деня в района на кооперативния пазар жената се срещнала с «доставчика», който се представил с името Иван Иванов, дала му наличните в нея пари – 1000 лв. и 1000 евро и взела колета. Когато го отворила намерила в него бисквити «Престиж».

Във втория случай измамената е 73-годишна жена от Две могили. Тя получила последователно обаждания на домашния и мобилния си телефон от непознат мъжки глас, който се представил за «началника на КАТ – Ангелов». Той й обяснил, че дъщеря й е задържана в полицията заради допуснато ПТП, при което е пострадала възрастна жена, която впоследствие е починала. Мъжът обяснил още, че за да освободят дъщеря й се налагало да се дадат пари. По-късно, на автобусна спирка в центъра на Две могили, 73-годишната жена предала 1400 лв. на непознат за нея мъж с лек автомобил. Като дала парите жената посетила дома на дъщеря си и разбрала, че е измамена.

По двата случая са образувани досъдебни производства.