„Жената-шофьор, Мъжът- домакиня“

0

Най- новата хумористична книга на писателя Асен Сираков „Жената-шофьор, Мъжът-домакиня“ вече е на книжния пазар.
Книгата е написана с много хумор и психологическа вещина, като писателят ни разсмива сърдечно с два непреходни от съвременното ни общество типажа: на жените, които са равностойни на мъжете в управлението на МПС и на мъжете, които достойно заместват половинките си в домакинската работа.
„ На пръв поглед, шофьор като шофьор и домакиня като домакиня – какво толкова? И какво значение има дали са мъж, или жена, или обратно? Прочетете книжката и ще видите колко много неща са ви убягнали или сте ги възприемали като изключение. Разбира се, този мой скромен труд в никакъв случай не претендира да е достоверен за всички жени или всички мъже, но… бас държа, че ще откриете вътре неподозирано количество познати и куриозни неща. Посмейте се от сърце, защото съм го написал с добро!“, споделя за новата си творба Сираков.
Той прави уговорката, че четивото не представя жените, които безпроблемно управляват автомобил, нито пък мъже, които уверено се справят с домакинската работа и преуспяват в нея, но пък читателите ще открият в нея „неподозирано количество познати и куриозни неща“.
Добродушните шаржове на дамите, които от притеснение и слаба техническа грамотност са в ступор зад волана и често са причина за куриозни, дори опасни ситуации за другите участници в движението на пътя, и на несръчните мъже, които тепърва овладяват тайните на пазаруването, готвенето, почистването, простирането и поддържката на домакинството, ще разсмеят до сълзи читателите.

Курсистката плавно, макар и с леки придърпвания, се движи в дясното платно, напрегнато източила шия и здраво стиснала кормилото. Изпитващият – с гримаса на човек, който намества изкуственото си чене, след като е ял ядки, гледа втренчено през предното стъкло. Черен джип ги подминава с доста висока скорост и учебната кола се покатерва на тротоара.
– И какво правиш сега?! – гневно пита изпитващият.
– Нищо… – отвръща курсистката. – Слизам.
По причини, известни само на инструкторите и изпитващите, подобни премеждия рядко имат значение и курсистката се сдобива със Свидетелство за управление на МПС.

Когато мъжът-домакиня започне да домакинства, той никога не знае откъде и от какво да започне. След като изпие две-три кафета (може и биричка), изпуши 2-3 цигари (ако пуши), поседи във фотьойла с вдигнати на масичката крака (вече няма кой да му прави забележка за това) и претака през главата си цялата трагедия, която му се е стоварила, той става и решава да съчетае нещата и да ги свърши едновременно, т.е. успоредно, забравяйки, уви, че по природа мъжът може да върши само едно нещо, освен ако другите неща, които трябва да върши, не ги е докарал до автоматизъм.
Резултатите са различни, но обикновено имаме:
– пълна мивка със съдове;
– загоряла тава, тенджера или и двете;
– ядливо и все пак недоопропастено ядене;
– вода, петна и боклук по пода на кухнята;
– зарязана прахосмукачка насред недоизчистения хол;
– пепел от пепелника по изчистената част (ако е пушил);
– фин, гаден прах по всичко на балкона (след изтръскване на торбичката, за да не хабим нова, която забравихме къде се намира);
– изпрани мокри чорапи в мивката на банята;
– грешен отговор на простичката задача, за която детето в най-неподходящия момент попита;
– подредена детска стая (защото детето получи нареждане с тон, недопускащ възражения).

Забавната книга с чудесните илюстрации на Валери Александров е оригинален подарък за наближаващите Коледни и Новогодишни празници. Жизнерадостният хумор и точният психологически мерник на писателя, които карат читателя да възкликне: „Вярно бе, виждал съм ги такива, преживявал съм го!“, действат терапевтично и повдигат настроението, и ни внушават, че тревогите не продължават вечно, а край нас е пълно със забавни и жизнеутвърждаващи моменти!

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили