„Жива вода“ събра стотици в Каран Върбовка

0

Певческа група „Полъх от Беломорието“ с художествен ръководител Димитър Трифонов към пенсионерски клуб „Беломорец“ в село Светлен, община Попово, бе удостоена със специална награда от провелия се днес в местността „Аязмото“ край село Каран Върбовка фолклорен фестивал „Жива вода“. Те получиха и икона на Света великомъченица Марина, тъй като около населеното място, където ежегодно се провежда инициативата, се намира един от четирите манастира в Русенската епархия и той носи името „Света Марина“, а за водата там се смяна, че е лековита. В тринайсетия поред фестивал участваха 23 певчески групи от цялата страна, като отличените получиха наградите си от областния управител на Русе Драгомир Драганов и кмета на община Две могили Божидар Борисов. Драганов посочи, че събитието показва вълшебството на българския фолклор. „Подобни инициативи са много емоционално наситени, те разкриват красотата на българските традиции и ни учат на обединение и родолюбие. Затова местните и държавни власти трябва да са активни и да не спират да дават своя принос в съхраняването на българщината“, допълни областният управител. От своя страна кметът Божидар Борисов пожела на участниците да бъдат здрави и да се радват на още по-големи успехи. „Благодаря Ви, че съхранявате културната ни идентичност, участието Ви в днешния фестивал е сигурен знак, че младите поколения имат от кого да се учат на фолклор и традиции“, заяви Борисов и отбеляза, че ръководството на Община Две могили ще продължи да подкрепя реализирането на подобни инициативи.

Днешният фестивал, който беше организиран от Община Две могили, Народно читалище „Развитие 1908“ с. Каран Върбовка и тамошното кметство, събра стотици хора от България и се превърна в своеобразна среща на капанци, хърцои и балканджии.

Фестивалът е част от Националния културен календар за 2024г. и представлява изява на таланти в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство за запазване и обогатяване на българската национална култура.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук