Живата енергия на кълновете в борбата с пролетната авитаминоза

0
Покълналите зърна

Покълналите зърна са най-подходящото допълнение към менюто на прага на пролетта. Продължителното гладуване по време на постите, храненето през зимата и характерните болести по това време на годината отслабват имунната система. Затова, ако се страхувате от имунен колапс, доверете се на кълновете. Добрата новина е, че такива вече се предлагат в повечето супермаркети. Там може да намерите покълнали семена от червени репички, люцерна, соя, пшеница, ръж и други, както и различни комбинации помежду им.

Разбира се, бихте могли сами да си направите кълнове. Това не изисква някакви специални умения, а самият процес отнема между 3 и 6 дни.

Семената и зърната съдържат жизненоважни ензими, витамини, минерали, мазнини, въглехидрати, които се съхраняват дълго време, очаквайки благоприятни условия за покълване. Този комплекс от хранителни вещества, притежаващ поразителна жизнена сила, не е напълно изучен. Но е известно, че в процеса на покълване белтъчините, мазнините, нишестето се превръщат в лесноусвоими от организма вещества и действат като енергийна и витаминозна бомба.

Покълналите зърна са ценен източник на витамини и биологично активни вещества, минерали и микроелементи, които се усвояват леко от човека.

За да придобиете представа за полезността на такива продукти, ще дадем за пример пшеницата. През първите 4 дни от нейното покълване количеството на витамин С се увеличава 400 пъти, на витамин Е – три пъти. В 50 грама покълнал овес пък се съдържат 20 мг витамин С, което е много повече от наличието на съставката в касиса и черната боровинка. В покълналите зърна има също белтъчини и ензими, необходими за преработката и усвояването на храната.

Покълналите пшеница, ръж, бадеми, люцерна, слънчоглед са богати на витамини В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и никотинова киселина. Всички витамини от тази група са полезни за нервната система и помагат на организма да се адаптира. Те поддържат хормоналния баланс, повишавайки нашата издръжливост и продуктивност. Живата енергия на пресните покълнали зърна и семена допринася за самопречистване и самовъзстановяване на организма. С тяхна помощ тялото се преборва със страничните ефекти от приема на термично обработени продукти, химични добавки. Освен това се стимулира имунната система, възстановява се подвижността на ставите и се укрепва здравословното състояние.

Научете повече за особеностите на лечебното хранене при различни заболявания ТУК