Живи статуи и огнено шоу превземат Русе

0

Фестивал на живите статуи ще се проведе пред уикенда в Русе. Специално участие в него ще вземат румънския театър „Маска“ и талантливите артисти от „Палячи“ – огнено и светлинно шоу. Началото и на двете вечери е в 20:00 часа на площад „Свобода“,  а входът за събитията е напълно свободен. Фестивалът се организира от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе с финансовата подкрепа на Община Русе и Министерство на културата.

Компактна група хора от всички възрасти с куфари в ръце, а зад тях поле със слънчогледи и ясно небе. Така започва „Изход“ на Театър „Маска“. Драматургията и режисурата на спектакъла са на Михай Малаймаре, а идеята на Анка Флореа – директор на румънската трупа.

„Това е спектакъл, който разказва история – историята на бежанците от Украйна или от Сирия, или от други области – хора като нас, хора като вас, стари хора или млади хора, деца или жени – Хора. „Exodus“ или „Изход“ е спектакъл роден в дните след 24 февруари 2022, когато войната избухва на няколкостотин километра от Румъния. Една истинска история за това какво чувства един артист, лице в лице с колективната драма на един народ. „Изход“ е история за тук и сега. За бежанците и нас. За онези, които са принудени да напуснат дома си в скитане и за нас, тези, които се опитваме да бъдем техен „Дом“ за известно време.

„Exodus“ е спектакъл за емпатията, за приятелството, за солидарността, за емоцията. „Exodus“ е за сълзи и усмивки. „Exodus“ е твърдият отговор на Театър „Маска“ към лудостта на онези, които управляват света.“ – казва Анка Флореа за представлението, което ще видят жителите и гостите на град Русе.

В заключителната неделна вечер артистите от „Палячи“ ще закрият фестивала със своята най-нова огнено-светлинна постановка „Квазар“. Единствената по рода си „приказка“ е разработвана в продължение на повече от година, а зад нейната реализация стои екип от 11 човека. Създателите и участниците в „Квазар“ са артисти, дизайнери, компютърни специалисти, хореографи, научни работници, танцьори. Освен уникалния сюжет, екипът е създал специални костюми и реквизити за новата постановка. По време на целия „разказ” е предвиден и дикторски текст както на български, така и на английски език.

Историята е пресъздадена с помощта на най-новите реквизити за светлинно шоу, а подобен сценарий и такива ефекти се представят за първи път в България, в Русе на 18-ти септември от 21:40 часа, пред Съдебна палата. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“. Трупата на „Палячи“ е отличавана два пъти от Гилдия Атракционни и Сценични изкуства (ГАСИ) към Съюз на артистите в България (САБ) с почетната златна значка за „Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България, а през 2022 година беше сред номинираните за престижната национална награда „ИКАР“.

Преди огнения финал в неделя, русенската публика ще може да се наслади и на гостуващата постановка за възрастни на Държавен куклен театър Варна „Ако Фройд беше индиец“. Авторският спектакъл на режисьора Боян Иванов и хореографа Татяна Соколова е носител на „Златен кукерикон“ за най-добър комедиен спектакъл през 2021-ва и е в съпътстващата програма на фестивала „Живи статуи“. Неговото начало ще бъде в 19:00 часа в Голяма зала на Драматичен театър „Сава Огнянов“, за да позволи на зрителите да не изтърват нищо от събитията на открито. Събитията на площад „Свобода“ са напълно безплатни за всички, а билети за „Ако Фройд беше индиец“ могат да бъдат закупени от касата на драматичния театър.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук