Животът продължава да поскъпва, близо 3.5%  ръст на цените

0
токът да поскъпне с 3,48% . Това предлага Комисията по енергийно и водно регулиране. Новата цена ще важи за битовите абонати и дребния бизнес.

Животът у нас продължава да поскъпва, спрямо същия период на миналата година има осезателен ръст на цените. Това показват данните на Националната статистика. Това е най-сериозното поскъпване през последните пет години.

Потребителските цени през миналия месец са се покачили с цели 3.5% спрямо юли 2017 г., а спрямо юни т.г. увеличението е с 0.7%, което за месечна промяна е значително.

Пътуването на българина с влак, автобус, самолет е поскъпнало с 9.5% спрямо юли миналата година. С близо 6% повече плащаме за туризъм – за хотели, ресторанти, барове и т.н.  Следващото солидно нарастване е на разходите за т.нар. комунални услуги – ток, вода, газ и т.н. ни струват с 4.9% повече отпреди година. В същото време поддръжката на дома е поскъпнала съвсем леко –  за групата, която статистиката нарича  „Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството“,  увеличението е 1.9 на сто.  Този юли цените на хранителните стоки са били с 2.8% по-високи в сравнение с юли 2017-а, а на цигарите и алкохола са отишли с 3.9 процента нагоре.

В разгара на отпуските по-високи цени – с почти 3%, се отчитат при хотели и ресторанти. Разходите за жилище, вода, ток, газ и други горива се увеличават с 1.3% през юли. Спад има в цените на облеклото и обувките – с 2.8%. Услугите в здравеопазването са спаднали едва с 0.1 на сто. На месечна база, т.е. юли спрямо юли, стоките за трапезата ни са поскъпнали с 0.1%. Чувствителен обаче е ръстът в сферата на развлеченията и културата – с цели 5.6%.

По-значително поскъпване на цените се отчита при някои зеленчуци и плодове като цитрусови и южни плодове, ябълките,  лук, чесън и други. Доста значителен е ръстът и при яйцата – с 6 на сто през юли. Хлябът, рибата и маслото са поскъпнали с по над 1%. Поевтинели са зелето – с 23%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) – средно с 18%, зрял боб и леща, картофи (с 10%), захар (1.8%), сладолед ( 8%), кафе, минерална вода, както и алкохол.

Малко странно е, че статистиката е доловила символично поевтиняване на масовия бензин А 95 и на дизела през юли. Странно е, защото който и български шофьор да попитате, ще каже, че цените на автогоривата цяло лято вървят само нагоре.

Най-добрата агенция за подбор на персонал