„Жокера“ с най-много номинации за „Оскар“

0

Мрачната комиксова адаптация „Жокера“ на режисьора Тод Филипс води по номинации за наградите „Оскар“ с 11 на брой, съобщават световните агенции.

С по 10 номинации следват три филма – мафиотският епос „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, одата за златната ера на киното „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино и военният епос „1917“ на Сам Мендес.

Общо за наградата са номинирани девет продукции. Останалите, които ще си оспорват топ отличието за най-добър филм заедно с „Паразит“, „Малки жени“, „Брачна история“, „Джоджо Заека“ и „Пълно ускорение“.

В категорията за най-добър актьор са номинирани Антонио Бандерас за „Болка и величие“, Леонардо ди Каприо за „Имало едно време в Холивуд“, Адам Драйвър за „Брачна история“, Джонатан Прайс за „Двамата папи“ и Хоакин Финикс за „Жокера“.

Носителката на „Оскар“ за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Синтия Ериво за „Хариет“, Сирша Ронан за „Малки жени“, Скарлет Йохансон за „Брачна история“, Чарлийз Терон за „Бомба със закъснител“ и Рене Зелуегър за „Джуди“.

Режисьорския приз ще си оспорват Пон Джун-хо за „Паразит“, Тод Филипс за „Жокера“, Сам Мендес за „1917“, Мартин Скорсезе за „Ирландецът“ и Куентин Тарантино за „Имало едно време в Холивуд“.

С номинации за най-добър актьор в поддържаща роля са Том Ханкс за „Хубав ден в квартала“ („A Beautiful Day in the Neighborhood“), Ал Пачино за „Ирландецът“, Джо Пеши за „Ирландецът“, Брад Пит за „Имало едно време в Холивуд“ и Антъни Хопкинс за „Двамата папи“.

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Кати Бейтс за „Случаят Ричард Джуъл“, Лора Дърн за „Брачна история“, Скарлет Йохансон за „Джоджо Заека“, Флорънс Пю за „Малки жени“ и Марго Роби за „Бомба със закъснител“.

С номинации за оригинален сценарий са „Брачна история“, „Имало едно време в Холивуд“, „Паразит“, „Вади ножовете“ и „1917“.

В категорията за адаптиран сценарий са номинирани „Ирландецът“, „Джоджо Заека“, „Жокера“, „Малки жени“ и „Двамата папи“.

Наградата за най-добра анимация ще си оспорват „Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят“, „Загубих тялото си“, „Клаус“, „Търсенето на Линк“ и „Играта на играчките: Пътешествието“.

В категорията за най-добър международен филм са номинирани „Корпус Кристи“ (Полша), „Медена земя“ (Северна Македония), „Клетниците“ (Франция), „Болка и величие“ (Испания) и „Паразит“ („Република Корея“).

С номинации за най-добър документален филм са „Американска фабрика“, „Пещерата“, „Медена земя“, „За Сама“, „The Edge of Democracy“.

Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 92-ри път в театър „Долби“ в Лос Анджелис на 9 февруари.