Зимата вече е тук!

0

Преди секунди, в 23 часа и 48 минути настъпи астрономическата зима. Първият ден на зимата е и най-краткият ден на годината. Слънцето е над тропика на Рака и в северното полукълбо се наблюдава т.н. зимно слънцестоене. На тази дата нощта е най-дълга. За около 3 дни слънцето изгрява все в една точка. Природата е затаила дъх в очакване на трансформацията, дори и времето изглежда спряло.

Това за съвременните хора е един от най-парадоксалните моменти през цялата година, но за древните този преход е бил доста драматичен. Тъмнината тържествува над всичко живо и по време на нейния триумф настъпва светлина и от този момент денят започва да нараства. Слънцето се “ражда” за нов живот, за новата година и заедно с това се осигурява живота не само на царя – жрец, но и на целия социум.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук