„Златен глобус“ за “12 години в робство” и “Американска схема”

0
1048

Отличията бяха връчени на пищна церемония в Лос Анджелис, където се провежда традиционното ежегодно честване на най-най-добрите в света на киното.

“12 години в робство” на режисьора Стив Маккуин беше определен от Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд за най-добра драма, а “Американска схема” на режисьора Дейвид Ръсел – за най-добра комедия.

Алфонсо Куарон получи “Златен глобус” за най-добър режисьор за филма “Гравитация”, а Матю Макконъхи и Джаред Лето бяха наградени за най-добър актьор в драматичен филм и най-добър поддържащ актьор за участието им във филма “Даласки клуб на клиентите”.

Леонардо ди Каприо беше отличен за най-добър актьор в комедия или мюзикъл за ролята си във “Вълкът от Уолстрийт”, а Ейми Адамс и Дженифър Лорънс бяха определени за най-добра актриса в комедия или мюзикъл и най-добра поддържаща актриса за участието им във филма “Американска схема”. Кейт Бланшет получи “Златен глобус” за най-добра актриса в драматичен филм за ролята си в “Син жасмин”.

Наградата за най-добър драматичен сериал беше присъдена на “В обувките на Сатаната”, а за ролята си във филма Брайън Кранстън беше определен за най-добър актьор в драматичен сериал. “Бруклин 9-9” беше награден за най-добър комедиен сериал, а за ролята си във филма Адам Самбърг получи отличие за най-добър актьор в комедиен сериал.

Робин Райт беше отличена със “Златен глобус” за най-добра актриса в драматичен сериал за ролята си в “Къща от карти”, а Ейми Полър беше определена за най-добра актриса в комедиен сериал за ролята си в “Паркове и отдих”.

“Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм спечели “Великата красота” на режисьора Паоло Сорентино, а “Замръзналото кралство” на Дисни беше награден за най-добър анимационен филм.