Златна значка „Русе“ за 80-годишнината на Стефан Кацаров 

0
Стефан Кацаров

Златна значка „Русе“ получи за 80-годишнината си известният русенски художник Стефан Кацаров.

Отличието му бе връчено от кмета на общината Пламен Стоилов за значителния му принос към изкуството.

„Вашият дългогодишен творчески път Ви е превърнал в човек на изкуството, който да служи за пример. Благодаря Ви за това, което сте направили за нашия град“, каза кметът по време на тържествената церемония.

Стефан Кацаров благодари за оказаното му внимание и пожела на г-н Стоилов все така успешно и всеотдайно да се грижи за красивия град Русе, като в знак на уважение му подари една от своите картини.

Предложението за отличаване на Стефан Кацаров произхожда от художници, завоювали признание в своята сфера и приемащи успехите си като неотменен факт от общуването с твореца: Владимир Ангелов, Тодор Делев, Атанас Владимиров, Николай Караджов.

Стефан Кацаров завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. Участник е в десетки национални изложби, подреждал е своя самостоятелна в Букурещ, Румъния. По време на дните на Русе в Сент Уан /Париж/, Франция, Стефан Кацаров аранжира и представя работите на русенските майстори.

Стефан Кацаров участва активно повече от четири десетилетия в художествения живот на Русе и България. Близо две десетилетия е уредник и директор на Русенската галерия, за утвърждаването и обогатяването на която има безспорен принос. Повече от 40 години той обикаля страната – от север на юг и особено Русенския регион, поречието на реките Янтра и Русенски Лом, където намира своето вдъхновение.