„Златната гъдулка“ за 52-и път събира любителите на фолклора в Русе

0

За 52-и път съборът „Златната гъдулка“ ще събере на 5 юни, неделя, любителите на традиционния български фолклор в Русе

Началото е в 9 ч., мястото – откритата сцена в Парка на младежта. По традиция в 12:00 ч. е концертът на ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Тази година участие са заявили близо 440 участници – 30 индивидуални изпълнители и 40 певчески, танцови и инструментални състави, от които 53 от Русе и Русенска област и 15 – от областите Силистра, Свищов, Велико Търново, Плевен и Габрово.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ е с конкурсен характер и на неговата сцена се представят певци, хорове, вокални групи за фолклор, оркестри, ансамбли; обичаи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, свирачи, разказвачи и танцови състави, представящи традиционен български фолклор.

За групите от Русенска област настоящото издание на събора е със статут и на Регионален етап за официалната селекция на участниците в Националния събор на народното творчество в Копривщица, който ще се проведе от 5 до 7 август.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“, изработена от русенския майстор на гъдулки Антон Антонов.

Колоритен и ярък акцент в програмата на събора е Изложението-базар на  традиционни занаяти с участието на майстори занаятчии от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук