Зрелостниците от Електротехникума първи получиха културни чекове

0

Дванадесетокласниците от Професионалната гимназия по електротехника „Апостол Арнаудов“ получиха осигурения от Община Русе „културен чек“.

Той бе раздаден на 79 ученици от заместник–кмета Енчо Енчев и началника на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Таня Тодорова.

Чекът важи от 1 ноември и ще бъде предоставен на абитуриентите от всички общински и държавни училища на територията на община Русе. С него младежите ще могат да посетят по свой избор концерт или спектакъл на един от трите русенски държавни културни института – Държавна опера Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“ и Държавен куклен театър Русе.

„Надяваме се досегът с изкуството да ви вдъхнови в ежедневието, а защо не и да бъде искрата, която да запали някои от вас да се занимават с него професионално“, обърна се към учениците Енчо Енчев. Той сподели, че някои от изучаваните литературни произведения също се играят от русенските артисти и за младежите ще е полезно да ги видят на живо. Заместник – кметът изрази желанието на Община Русе от догодина инициативата да се разрасне и завършващите да могат да посетят повече културни събития.

Културният чек съдържа 3 QR – кода, от които след сканиране дванадесетокласниците могат да се запознаят с програмата на културните институти и да изберат желаното представление.

Инициативата на Община Русе е насочена към 1291 зрелостници, които ще могат да използват културния чек до 30 декември. Той не е валиден единствено за премиерни и гостуващи спектакли.

Целта е младите хора да се докоснат до музикални и театрални творби от българската и световната класика. Община Русе подкрепя и популяризира дейността на трите културни института сред русенските зрелостници.

Средствата за инициативата „Културен чек“ са гласувани през април на заседанието на Общинския съвет по предложение на общинските съветници Нора Стоянова и Косьо Станев. Идеята е това да се превърне в традиция.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук