Звездно трио и световна премиера откриват Мартенски музикални дни

0
Звездно трио

Звездно трио в състав Минчо Минчев – цигулка, Робърт Коен – виолончело и маестро Емил Табаков на диригентския пулт ще даде началото на 58-то издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни тази вечер.

В програмата любителите на музиката ще имат удоволствието първи в света да чуят Деветата симфония на почетния гражданин на Русе Емил Табаков – един от малкото творци на късния 20-и и ранния 21-ви век, който не напуска жанра на симфонията. Девета симфония е завършена през 2015 г. и сега намира своята достойна сцена, на която за първи път да бъде представена пред публика, в изпълнение на Софийската филхармония.

„Щастлив съм, че симфонията, която написах още през 2015 г., ще прозвучи за първи път в родния ми град“, сподели маестро Табаков.

В първата част на концерта, който ще започне в 19 часа, ще прозвучи двойният концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Й. Брамс, в изпълнение на Минчо Минчев – цигулка, Робърт Коен – виолончело.

Робърт Коен, признат в цял свят за един от най-значимите съвременни виолончелисти, концертира в България от 2000 г., като успешно работи съвместно със Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и фестивала „Мартенски музикални дни“, на който свири не за първи път. Прави концертния си дебют едва на 12-годишна възраст в Royal Festival Hall в Лондон, а през последващите 40 години прави шеметна кариера и концертира по цял свят с едни от най-известните диригенти и ансамбли.

Минчо Минчев ежегодно гостува на МФ „Мартенски музикални дни“, като по традиция паралелно ще води и майсторски клас по цигулка, който всяка година се радва на голям интерес от страна на младите музикални таланти.

Фестивалът ще предложи на публиката една богата и пъстра програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участници от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.