Румънски сорт кайсия от български градини най-търсен на пазара

Автор:
15 юли , 2017   Video

Румънските търговци търсят най-вече румънски сорт кайсия, но произведен български градини, споделят  производители от Силистренско.

Става дума за сорта „мъркулище”. По думите им, съседите изнасяли местното производство в Унгария, а самите те консумирали български кайсии. Любопитна подробност е, че румънците, освен че предпочитат българската кайсия, искат тя да е червена. Ако бъдела жълта не й обръщали внимание. Затова, по думите на Николай Недев, производител на кайсии, прибягвали да всякакви трикове, включително и химическа обработка, за да удовлетворят търсенето. Въпреки че пазарът е труден, заради пренасищането с плод тази година, производителите от Силистренско отчитат факта, че са облагодетелствани, че румънците купуват голяма част от стоката им.

Новите насаждения са най-вече от сортовете, търсени на пазара, споделя Недев. Преди години 80 процента от насажденията били от унгарска кайсия. Като качество била великолепна, но не издържала на транспорт и повечето търговци я избягват.Comments are closed.