1 октомври – Ден на музиката, пенсионерите, вегетарианците и архитектите

0
1040
ОСИГУРИТЕЛЕН   КАЛЕНДАР   ЗА   ОКТОМВРИ   2019 г.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.
Международният Ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.
Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. По този повод в сградата на ТП на НОИ в гр. Русе на ул. „Ангел Кънчев” № 1 от 9:00 до 11:00 часа и от 13.00 до 16:00 часа ще се организират експертни консултации, на които специалисти от отдел „Пенсии” ще отговарят на пенсионни въпроси.
На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.
И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата “покров” означава едновременно “покривало” и “защита”. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.