10 000 дка земеделска продукция унищожени от бурята снощи

0
44
10 000 дка земеделска продукция

Близо 10 000 дка земеделска продукция са били унищожени в община Сливо поле от извилата снощи буря.

Това съобщи кметът на Общината Валентин Атанасов при посещението на областния управител Галин Григоров, който заедно с главния секретар на областната администрация Симеон Иванов посетиха днес Сливо поле. Унищожени са стотици декари с различни култури, както и овощните и зеленчуковите градини. Почти напълно са унищожени много оранжерии, продукцията в които вече е била готова за бране. По думите на местните жители, такава буря в района не е имало от десетилетия.

Редица поражения са нанесени и по пътната и електроразпределителната инфраструктура, съборени са много стълбове от което беше причина за обявяване на частично бедствено положение в района.

Областният управител се запозна на място и с предприетите мерки за преодоляване и ликвидиране на нанесените вреди и с работата на сформирания кризисен щаб със сили на Общината, ПБЗН и РПУ гр. Сливо поле. В изключителен синхрон работят и доброволните формирования към Общината и в настоящия момент.

Констатирани бяха и полаганите усилия на екипите на Енерго-Про за своевременното отстраняване на повредите по електропреносната система, възстановяване на нормалното електро- и водоснабдяване на територията на община.

Обсъдиха се и възможностите за обезщетяване на земеделските производителите и жителите от пострадалите населени места. Очаква се до вечерта положението в общината да бъде нормализирано.