100 хил. преболедували българи не могат да получат цифров сертификат

0

Около 100 хил. българи, преболедували коронавируса, не могат да получат европейски цифров сертификат. Причината е, че заразяването е било установено с бърз антигенен тест. Според правилата на ЕС обачето трябва да се докаже с PCR.

За проблема сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Тя е изпратила писма до здравния министър Стойчо Кацаров, до европейския омбудсман и ЕК.

Хората, чието заразяване е било установено с антигенен тест, не са извършили никакво нарушение. Те са били регистрирани в системата на здравните инспекции и са били поставени под карантина. Въпреки това при издаването на евросертификат те бива третирани неравно.

Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на цифрови Covid сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, пише Ковачева.

Тя посочва и друг проблем – хората, прекарали болестта безсимптомно. На тях не са им правени никакви тестове, но може да се докаже преболедуване чрез изследване за антитела. Въпреки това те също не могат да си издадат сертификат.

Омбудсманът настоява Кацаров да повдигне въпроса на срещата на здравните министри от ЕС идната седмица.

Цифровият сертификат е важен, защото дава възможност за пътуване без ограничения и влизане в страните от съюза без карантина.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили