Бури и гръмотевици в началото на седмицата

0
49
Бури и гръмотевици

С бури и гръмотевици ще започне новата седмица, показва прогнозата на метеоролозите от НИМХ към БАН.

За днес, 9 юли, НИМХ обявява първа степен (жълт код) за значителни валежи в почти цялата страна, с изключение на областите: Перник, Кюстендил, Благоевград, Добрич, Варна, Бургас и Ямбол. Очакваните валежи в Русенско са от порядъка на 15-30 л/кв.м, но на отделни места в областта може да достигнат до 45-65 л/кв.м.

Днес ще бъде предимно облачно и с прекъсвания валежите ще продължат. На места главно в Западна и Централна България ще са със значителни количества. Ще има и гръмотевична дейност. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Остава хладно с максимални температури предимно между 22 и 27 градуса.

Във вторник валежите ще продължат. Първия ден ще са из цялата страна, в много райони все още ще са интензивни. В Южна България, с изключение на Рило-Родопската област, ще намалеят, в Северна отново ще са на много места. Ще бъде сравнително хладно, с преобладаващи максимални температури между 22° и 27 градуса, за Русенско – около 23-24 градуса.

От сряда въздушната маса над страната временно и относително ще се стабилизира. Ще има повече слънчеви часове; все още са възможни и превалявания, но на малко места и краткотрайни. Температурите ще се повишават и в четвъртък-петък в равнинната част от страната ще достигат 32-34 градуса.

В събота и неделя ще бъде предимно слънчево. Само на отделни места в София и Шумен се очаква променлива облачност със слаби превалявания от дъжд. Максималните температури ще достигнат 32 градуса. По Черноморието ще бъде предимно слънчево с максимални температури до 28 градуса.