114 г. от русенската „кървава сватба“

0
зловещ „шекспиров“ финал

На днешния ден се навършват 114 години от русенската “кървава сватба”.

Историята започва изключително романтично, но е със зловещ „шекспиров“ финал. 32-годишния българин Юрдан Стефанов се залюбва с шестнадесетгодишното туркинче Емине Саафет Афуз Мехмедова. Двамата се залюбват по съседски и девойчето вече е бременно в третия месец, когато баща й разбира за позора. Той изгонва щерка си с думите: “Не ми трябва курва в къщата. Не искам проклятие в дома си!”

Саафет пристава на любовника си, който е вдовец с малко момиченце и чиновничества в Русенската земеделска банка. Бащата на Саафет, който бил ходжа, поискал връщането й от административните власти. На 27.02. Русенският окръжен съд, въз основа на твърденията на родителите, че Саафет е на възраст 15 г. и 9 месеца, разпоредил момичето да бъде върнато при родителите й.

На следващия ден, около 10 ч. на градската пиаца се събират около 200 души, които, начело с музика, се запътват към полицейския участък, за да вземат Саафет. Заповедта на окръжния управител е категорична – да се употреби и оръжие, но да се разпръсне тълпата. Събират се близо 1000 души. Освобождават момичето, музиката свири “Шуми Марица” и пред къщата на Юрдан Стефанов започва голямо хоро. Влюбените и техните приятели междувременно си тръгват. Празнуващите стават все по-много, защото на тази дата тогава се отбелязва Сирни заговезни. На този ден в Русе, както навсякъде в Европа по това време, се прави карнавал. Карнавалното шествие – “маскена сватба”, се движело по ул. “Александровска” в посока към днешните Хали. Към 14 ч. се появява полицейският пристав Петков, комуто се подиграват за отвличането на Саафет. Раздразнен, приставът се свързва с тогавашния министър на вътрешните работи Михаил Такев. Подпийналият Такев заповядва сватбата да бъде разпръсната, дори ако се наложи, да стрелят „на месо“. „Аз няма да позволя да се тъпчат законите в царството, няма да позволя да се правят произволи. Употребете всички средства, вземете кадънчето и го предайте на родителите му веднага. Ще разпръснете тълпата с помощта на полицията, ако има съпротивление, ще повикате войска. Ще употребите оръжие и ще стреляте на месо” разпоредил разлютеният Такев. Петков се връща с кавалерията на Девети полк (с командващ полк. Кацаров) и рота от Втори Искърски полк (с командващ кап. Пошев). След поредица от взаимни обиди и словесни предизвикателства започва “кървавата баня”, която отнема живота на 24 човека, а ранените са около 70.

Случилото се на тази датата е пресъздадено в документалния филм „Русенската кървава сватба” на режисьора Стефан Командарев, на базата на исторически документи, както и върху анализа на историците проф. Николай Ненов и акад. Георги Марков.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук