Германските снаряди за Украйна ще се произвеждат в Русе?

0

122-милиметровите артилерийски снаряди по обявеното от Германия споразумение за доставка на артилерийски боеприпаси за Украйна, ще бъдат произведение и България.

Това съобщава „Шпигел“, позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната.

Става дума за 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ. Основният производител на тези снаряди в България е завод „Дунарит“ в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане. Те се използват в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието.

Въпреки това, поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България, която и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия, възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г. Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна, пише немското издание, цитирано от бгнес. Всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук