Предлагат облекчения за бизнеса и гражданите за времето на извънредното положение

0

Предложение до Общинския съвет, чрез които да бъдат облекчени гражданите и представителите на бизнеса в града е направил кметът Пенчо Милков.

Сред предложенията са освобождаване от плащане на месечен наем на ползвателите на общински имоти, чиято дейност е пряко засегната в периода на извънредното положение. То засяга пряко:

–  увеселителни и питейни заведения, ресторанти, заведения за бързо  обслужване, кафенета, сладкарници;

– учебни заведения, детски градини, клубове за извънкласни дейности, групови форми на дейност и работа с деца и ученици;

– спортни центрове, покрити и открити спортни съоръжения; – пенсионерски клубове;

–  места, чието предназначение е провеждане на масови мероприятия.

Другото предложение за подкрепа на гражданите и бизнеса е удължаването на срока за плащане на таксата за битови отпадъци. Физическите и юридическите лица могат да се възползват от 5% отстъпка от цялата сума, ако платят дължимата годишна такса до 30 юни. В момента срокът за ползване на отстъпката е 30 април. Русенци могат да се възползват от същия удължен срок за плащане на данък  върху недвижимото имущество и превозните средства.

Таксиметровите шофьори и търговците, които плащат патентен данък, могат да заявят, че прекратяват дейността си в извънредната ситуация, а администрацията ще им възстанови внесената сума пропорционално на оставащия срок.

Предложенията ще бъдат обсъдени на заседанието на Общинския съвет през април.

Подобно предложение до местния общински съвет е направил и кметът на Бяла Димитър Славов.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили