14 пъти осъждан рецидивист отива за пореден път в затвора

0
386
14 пъти осъждан рецидивист отива за пореден път в затвора

14 пъти осъждан рецидивист отива за пореден път в затвора, съобщиха от Окръжния съд в Русе.

Поредното отиване зад решетките на 33-годишния А. Р. става факт, след като състав на Окръжния съд отмени наложеното от Районен съд – Русе наказание пробация и му наложи лишаване от свобода за срок от пет месеца при първоначален общ режим. Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Случаят е от 8 август 2018 г., когато подсъдимият прибрал в раницата си различни стоки от магазин на обща стойност 240,90 лв., и се измъкнал, без да ги заплати.

Първоинстанционният съд е приел, че по делото са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства – самопризнание, проява на критично отношение, полагане на труд, провеждане на лечение за наркотична зависимост, поради което му е наложил наказание пробация. Прокурорът протестирал това наказание като занижено и явно несправедливо.

След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд прие доводите на прокуратурата за основателни, отчитайки 14-те предходни осъждания за различния престъпления. Според окръжните магистрати налаганите наказания, включително и престоя в затвора, не са мотивирали подсъдимия към спазването на законите, а районният съд е следвало да отчете освен това и големия брой отнети вещи и проявената комбинативност и упоритост.