14 пъти прокуратурата е отказала да разследва Пеевски

0
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е работила по общо 14 преписки срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. По 13 от тях не е било образувано нито дело, по последната е започнало производство, което е прекратено през 2007 г. Това стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия „Магнитски“, която обсъжда действията на българските институции спрямо санкционираните от САЩ.

Срещу другия санкциониран по „Магнитски“ – хазартният бос Васил Божков – има 9 преписки. По четири от тях са образувани разследвания. В момента той с 19 различни обвинения.

Депутат прогнозира, че списъкът „Магнитски“ ще се разшири с „близки до ГЕРБ“

Няма нито едно дело и срещу бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Той бе посочен от американското финансово министерство като изключително близък до Пеевски.

„Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем“, коментира след заседанието на комисията „Магнитски“ председателят ѝ Надежда Йорданова от „Демократична България“. „Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват. Има въпроси спрямо действията на разследващите органи“, каза още тя.

Майката на Пеевски не иска да е свързана със сина си по списъка „Магнитски“

В момента правосъдното министерство подготвя закон, чрез който да бъдат уредени последствията от наложените санкции, каза ресорният зам.-министър Иван Демерджиев.

Миналия месец е създадена междуведомствена работна група, която да подготви текстове за законопроект, който да уреди последиците от закона „Магнитски“ и такива от сходни актове, които могат да засегнат националната сигурност на страната в икономическо и финансово отношение, обясни той.

зарядни станции за електромобили