Майката на Пеевски не иска да е свързана със сина си по списъка „Магнитски“

0
Снимка: КлубZ

Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева – настоява да бъде извадена от списъка със свързани лица, които евентуално биха могли да бъдат наказани по силата на санкциите на закона „Магнитски“. Кръстева е подала молба до комисията във финансовото министерство, която изготвя списъка, потвърди ресорният министър Асен Василев. Дали искането ще бъде удовлетворено ще реши комисията, обясни той.

И майката на Пеевски може да попадне в списъка с US-санкциите

Кръстева попадна в списъка поради обща собственост във фирми със сина си. Преди повече от 10 години някогашната шефка на тотото бе първият собственик на медиийната империя на Пеевски. Той пък бе санкциониран от американското финансово министерство заради участие в корупционни схеми.

Санкции бяха наложени и хазартния бос Васил Божков. Затова в списъка със свързани лица попаднаха и някогашните му бизнеспартньори Боян и Цветомир Найденови. Те също поискаха да бъдат извадени от него. В момента Цветомир Найденов е основен прокурорски свидетел срещу Божков.

Прокуратурата иска от САЩ още информация за корупцията на Пеевски и Божков

„Ако се установи, че някой от лицата в списъците нямат свързаност, ще бъдат извадени от списъка. Една фирма вече беше извадена, защото се оказа, че при вписването е направена грешка в Търговския регистър. Веднъж седмично комисията се събира и разглежда тези искания. Искането на Кръстева ще е по преценка на комисията“, заяви Василев.

Вероятно Кръстева ще се опита да докаже, че няма бизнес връзки със сина си повече от 5 години.