МЗ иска да обвърже бонусите за „първа линия“ с нивата на заболеваемост

0
Pixabay

Допълнителните 1000 лв., които се отпускат на лекарите и медицинските работници, участващи в борбата с коронавируса, да се обвържат с нивата на заболеваемост. Това обмисля здравното министерство, съобщи Mediapool.

Методиката на изплащане трябва да бъде променена, тъй като финансовият ресурс е ограничен, а актуализация на бюджета не може да се направи без работещ парламент. От Българския лекарски съюз предлагат да се заплаща на брой изработени часове.

„Ние сме задали по-скоро принципите на това договаряне, но не искаме да се месим и да изземаме функциите на други институции. Ние казахме да договорят каквито искат методики, но те да са обвързани със заболеваемостта и броя на пациентите. При покачване на заболеваемостта да се увеличи плащането и броя хора, които са ангажирани, а на джипитата – нивото на заплащане“, казва зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Според него в момента много хора, които реално не са ангажирани с болни от коронавирус, но получават допълнително средства.

„Първо, няма пари, второ падна заболеваемостта и всички са съгласни, че не може да продължат да се плащат същите средства при положение, че са отворени болниците и трето: да се стигне до по-добро разпределение на средствата“, твърди той.

Вероятно методиката ще бъде променена от следващия месец, т.е. месец май

ще е последният, за който всички ще получат по 1000 лв.