15-метров кръст се извисява над Калипетрово 

0

Стотици вярващи от региона се стекоха, за да видят новата придобивка – 15-метров кръст, на силистренското село Калипетрово. 

Кръстът, който е изработен в Румъния по канона на Световното православие, е дарение от румънски духовници на отец Добри Чаков – протосингел на Доростолската епархия и председател на църковното настоятелство на православен храм „Св. Димитрий“ в Калипетрово. Кръстът е монтиран на най-високото място в селото и може да бъде видян от всяка точка в населеното място. Съоръжението е с лед осветление и ще може да се вижда и през нощта. 

Тържествен водосвет и молебен за здравето на добруджанци отслужи доростолският митрополит Яков. Бяха връчени свидетелства за дарение на помогналите за изграждането и монтирането на кръста. 

Този кръстен знак ще ни пази от всяко зло, ще ни спасява, ще ни вразумява и наставлява. Кръстът е оръжието на християните“, каза митрополит Яков при освещаването.  

Очакват се още два по-малки кръста, които ще бъдат поставени в съседни махали, където е зародено селото след преселение на българи от Провадийско по време на Османската империя. 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук