МЕ: Битовите потребители остават на регулирания пазар

0

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Това съобщиха от пресслужбата на МЕ.

Според експертите във ведомството, на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока.

България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да се допусне гражданите да са натоварени с непосилни сметки за ток, се подчертава в съобщението на министерството. От там допълват, че се полагат всички усилия да се задържат и намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари 2023 г. По този начин се цели да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. От МЕ работят по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение, и изразяват надежда проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара, се казва още в съобщението.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук