15 убити и 386 ранени в „пътната война“ в Русенско

0
46
15 убити и 386 ранени

От началото на годината досега в Русенско са регистрирани 228 тежки пътни произшествия с 15 убити и 386 ранени.

Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Русе във връзка с Деня без загинали пешеходци, който се отбелязва днес. Петима от загиналите са блъснати пешеходци, пострадалите са 59.

В 90,74% от случаите причина за ПТП с пешеходци са нарушенията на изискванията на ЗДвП допуснати от водачите на МПС, се посочва в анализа на ОДМВР. По тяхна вина са станали 49 ПТП с 49 ранени и 5 загинали. Поради нарушение на пешеходеца са настъпили 4 ПТП с 4 ранени. Най-често извършваните нарушения в региона от водачите, водещи до инциденти, са  несъобразената скорост, отнемане на предимство на пешеходец  и  неправилни маневри.

Местата с настъпили ПТП с пешеходци в гр. Русе са: ул. Панайот Хитов, ул. Свети Георги – кръстовище с ул. Видин, бул. Цар Освободител – с пресечните с бул. Хр. Ботев и с бул. Липник, както и пресечната с бул. Ген.Скобелев, началото на  бул. Липник, бул. Христо Ботев, в района на бензиностанция  „Лукоил“, ул. Воден, ул. Борисова, бул. Цар Фердинанд, ул. Вардар с ул. Тетово, ул. Муткурова с бул. Ген. Скобелев, ул. Н. Вапцаров  с бул. Хр. Ботев, ул. Рупел, бул. Липник, ул. Братислава, ул. Плиска по цялата дължина и пресечната с ул. Янтра, ул. Доростол  с ул. Сан Стефано, ул. Тулча, бул. България, ул. Юндола, ул. Чипровци, бул. Хр. Ботев с ул. В. Левски.

В гр. Бяла – ул. Люлин и ул. Хаджи Димитър, в гр. Ветово – ул. В. Левски, в гр. Две могили – бул. България.

Най-много инциденти с пешеходци в региона са  настъпили между  10:00 и 14:00 часа –  13 ПТП с 15 ранени и между  17:00 и 20:00 часа – 19 ПТП с  18 ранени и 2-ма загинали.

За периода най-много ПТП с пешеходци са настъпили  през: м. октомври – 10 ПТП с 9 ранени и 1 загинал; м. юни – 7 ПТП с 8 ранени и 1 загинал; месец януари с 7 ПТП с 1 загинал  и 6 ранени.

ОТ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ДАВАТ СЛЕДНИТЕ ПРЕПОРЪКИ:

  • Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.
  • Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!
  • Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
  • Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
  • Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!
  • Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничават възможностите ви.
  • Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

За всички водачи на пътни превозни средства е изключително важно да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира пешеходец, особено дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познават и очакват възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.