156 шофьори, употребили алкохол или наркотици, осъдени за година в Русе

0
Наркодилър отива за година и 10 месеца в затвора

156 наказателни дела за управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества са приключени през миналата година в Районния съд в Русе.

Това е с 27 дела повече в сравнение в 2021 г., когато тези дела са били 129 на брой.

Най-възрастният подсъдим шофьор е бил на 72 години, 7 са били дамите, управлявали автомобил след употреба на алкохол, а един от подсъдимите е бил непълнолетен (на 16 години към датата на деянието). Споразумения са сключили 138 обвиняеми, а 18 са били осъдени с присъди.

Ефективни наказания лишаване от свобода са били наложени на 9 от водачите, управлявали МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества. Единият от тези 9 човека е извършил това престъпление в изпитателния срок на друга присъда отново за същото по вид деяние, поради което е било приведено в изпълнение и отложеното наказание от 6 месеца лишаване от свобода също при първоначален общ режим отделно от настоящите 6 месеца.

Първото бързо производство за новата 2023 г. е отново по чл.343б от НК, съобщиха още от съда. Подсъдимият Г. Х. е на 58 г., неосъждан. На 16.12.2022 г. употребил значително количество бира и въпреки това управлявал „Рено Клио“ по пътя от с. Иваново към гр. Две могили. След ляв завой изгубил управлението над лекия автомобил и паднал в канавката. Пристигналите веднага полицейски служители го тествали с „Дрегер“, който отчел концентрация на алкохол 2,49 на хиляда. Подсъдимият се споразумя да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 10 месеца с 3-годишен изпитателен срок, глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 година и 6 месеца.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук