16 пъти са превишени неразтворените вещества в р. Марица

0

Концентрацията на неразтворените вещества в р. Марица е превишена с цели 16 пъти. В следствие на замърсяването измряха тонове риба. Тя е събирана в чували от хора с цел продажба, твърдят природозащитници.

От Екоминистерството съобщиха, че  замърсяването е преустановено и посочиха виновник за катастрофата.  Резултатите от взетите водни проби от реката и от двата градски колектора сочат , че инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест“, е виновна за случилото се. Най-вероятно тя е изхвърлила отпадните води директно в реката, без те да минат през пречиствателна станция.

Компанията отрича тя да е източник на замърсяването. „Имаме всички видове лицензи, дадени на територията на страната ни и на ЕС. Постоянно сме под мониторинг на екоорганизации, на доставчици и т.н. Не можем да си позволим да направим нещо, което да застраши природата, рибите, населението, водата и т.н. Нашите води, които излизат от преработката, се вливат в канализацията на ВиК, оттам отиват в една малка река, която се казва Пишманка и от тази река отива в Марица. В тази река няма една умряла риба. Няма как. Ако отравяме рибата, трябва да тровим рибата от самото начало, а не в Стамболийски. Ние сме най-видимите, най-големите и най-удобни за хващане на този проблем. Изключено е, не работим от вчера“ , каза представителят на фирмата Ангел Ангелов пред bTV.

Междувременно започват масови проверки за нелегална продажба на умрялата риба.  Инспектори на Агенция по храните в Пловдив ще проверят всички населени места в района.

„Днес се проверяват всички селища по поречието на Марица за евентуална продажба на извадена риба. Призоваваме никой да не купува такава“, коментира д-р Камен Янков – директор на ОДБХ – Пловдив.

ВиК-Пловдив продължава да не черпи вода за помпените станции от река Марица, а от здравната инспекция следят за качеството на питейната вода в региона. Екоминистерството е предупредило фирмата да преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили