160 години от рождението на Петър Дънов

0
155 години от рождението на Петър Дънов

На днешния ден се навършват 160 години от рождението на Петър Дънов – най-популярния духовен учител в новата история на България.

Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя Беинса Дуно или само Учителя, е български богослов, основател на дъновизма. Културното и духовно наследството, което оставя, е сред значимите у нас – повече от 5000 лекции, 150 музикални авторски произведения и танцът паневритмия, познат в целия свят.

Петър Дънов е син на свещеник. Роден е в с. Николаевка, недалеч от Варна, където завършва гимназия. Следва богословие и медицина в Америка, след като се завръща в България, се занимава с френологични изследвания, после се отдава на чисто духовна работа – проповед и живот в съгласие със своите схващания. През 1897 г. със свои съмишленици основава във Варна Общество за повдигане религиозния дух на българский народ, прераснало през следващите години в Общество Бяло Братство с около 40 000 последователи и с центрове в почти всички селища на страната. Представя се за един от мировите учители, които се появяват на всеки 2 000 години, за да обновят света чрез учението си.

Автор е на книгата “Науката и възпитанието. Началата на човешкия живот“. Умира на 28 декември 1944 г. в София.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук