20 лв. месечен наем за обитателите на социални жилища в Русе

0

По 20 лв. наем на човек месечно ще плащат обитателите на социални жилища в Русе.

Това става ясно от предложението за промяна в Наредба №16, което кметът на общината Пенчо Милков внася в Общинския съвет. Освен това обитателите ще заплащат всички консумативи и разходи, свързани с ползването на жилищата: електроенергия, вода, отопление с газ, интернет, такса за асансьор и др.

Общината ще предлага новата социална услуга от 1 май 2021 г.  От нея ще се възползват 88 крайно нуждаещи се русенци, които ще бъдат настанени в новопостроените 28 социални жилища, които се намират в ж.к. „Родина“ III, ул. „Белмекен“ № 31-33. В тях ще бъдат настанени хора, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени. Услугата ще може да се предоставя за не по-малко от 5 годишен срок и ще се финансира от общинския бюджет.  Какви ще бъдат условията за тяхното настаняване ще стане ясно на следващата сесия на местния парламент.

Започна строеж на жилища за хора в неравностойно положение

Строителството на оилищата, които се изграждат по Оперативна програма „Региони в растеж”, започна през 2018 г. То беше предшествано от остър, продължил повече от година протест на живеещите в района, които бяха против неговата реализация на това място. Напрежението намаля, след като по време на общественото обсъждане получиха уверение, че този блок няма да е населен само с хора от малцинствените групи, че ще има правила, както и в общинското жилищно настаняване, че ще бъде контролиран подборът, ще има управител, ще има такси, ще има ред, като в общежитие.