Започна строеж на жилища за хора в неравностойно положение

0
жилища за хора в неравностойно положение

Първата копка на жилищен блок, който ще осигури социални жилища за хора в неравностойно положение, беше направена днес в Русе.

Проектът предвижда сградата да бъде с общо 28 апартамента (девет от тях – специално проектирани за ползване от хора с физически увреждания), които ще се ползват от хора в неравностойно положение за определен период от време. Сградата със сутерен и четири надземни нива ще бъде изградена в квартал „Родина 3“,  на ул. „Белмекен“ №31 и ул. „Черни връх“ №9, като ще бъдат обособени паркинг и съоръжения за дейности на открито и беседки. Проектната стойност на сградата е 2,248 млн. лв., предвижда се строителството да бъде завършено за 30 месеца. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Проектът датира от края на 2014 г. Тогава живеещите в района реагираха остро и бяха против неговата реализация на това място. Напрежението намаля, след като по време на общественото обсъждане получиха уверение, че този блок няма да е населен само с хора от малцинствените групи, че ще има правила, както и в общинското жилищно настаняване, че ще бъде контролиран подборът, ще има управител, ще има такси, ще има ред, като в общежитие.