20 новозаразени с COVID-19 в Русенско, връщат ли се маските?

0

10 области на страната вече са в жълтата зона с над 100 на 100 хиляди заразени с COVID-19 на двуседмична база, показват данните в единния информационен портал.

Това са Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, Пловдив, Разград, София, София-град и Ямбол. Заболеваемостта в София е най-висока – 228.23 на 100 хиляди заразени.

Страната е в ниво 2 по този показател, като двуседмичната заболеваемост във вторник достигна 128.84 на 100 хиляди души.

Установените нови случаи в Русенско са 20, активните случаи са 144, от които 20 души са на болнично лечение.

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. След като западният регион 1 влезе в зеления първи етап, 5-дневната прогноза показва, че в него се очаква да влязат и регион 3 и регион 5. Те обхващат областите Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора.

I  етап от Плана за развитие на пандемията предвижда разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките. По думите на главния санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев вероятно ще бъдат приети противоепидемични мерки на национално ниво. Ако така върви темпът на нарастване на заболеваемостта от COVID-19, още другата седмица може да се разшири кръгът на местата, на които трябва да се носят маски. Вероятно това ще са болници, социални заведения и други места, на които се събират много хора. Вероятно маските в градския транспорт и обществените места на първия етап ще бъдат препоръчителни, а в последствие и задължителни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук