Работим с Румъния за подобряване на плавателния път по Дунав, започва подготовка за 5-те моста 

0
нуждата от нови мостове над Дунав

България и Румъния ще работят съвместно за осигуряване на необходимата плавателност на река Дунав, стана ясно по време на провелата се вчера в Русе среща с представители на компетентните ведомства от двете страни.  

Домакин на срещата, осъществена по инициатива на Европейската комисия и Дунавската комисия, бе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов. В нея взеха участие директорът на дирекция „Воден транспорт“ към Европейската комисия Магда Копчинска, Ален Барон от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“, генералният директор на Дунавската комисия Манфред Зайц, държавният секретар в Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния Богдан Миндреску и други. 

По време на дискусията бе отчетено, че България изпълнява стриктно задълженията си по поддържането на фарватера по река Дунав в общия българо-румънски участък, както и че с европейски средства, осигурени от оперативни програми и Механизма за свързване на Европа са доставени нови плавателни съдове, драгажна техника и оборудване. 

Заместник-министър Върбанов направи уточнение, че Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ вече е стартирала драгиращи дейности за подобряване на фарватера в района на остров Белене. Министерството на транспорта и съобщенията обяви обществена поръчка за избор на външен изпълнител за драгиране и след нейното приключване ще се открие възможност за още по-оптимална реакция при поддържането на фарватера. 

След приключването на проекта Fast Danube ще се подобрят условията за корабоплаване по реката. Заместник-министър Върбанов посочи, че работата по проекта продължава и изрази увереност за приключването му в срок. 

Постигната бе договореност и за стартиране работата на българо-румънската работна група за подготовка на изграждането на 5 нови моста над р. Дунав. 

Заместник-министър Върбанов подчерта пълната готовност на България за предприемане на действия и стартиране на предпроектните проучвания. Румънската страна се ангажира с активен диалог и действия по темата. 

Представителите на ЕК изразиха подкрепа и подчертаха важността за изграждането на новите съоръжения с оглед необходимостта от непрекъсната транспортна свързаност по направлението север-юг. 

Двете страни се договориха до края на тази седмица да се проведе заседание на Смесената българо-румънска комисия, на което да се набележат нови цели за неизползвания потенциал на река Дунав и обединяване на усилията. В контекста на настоящата глобална ситуация река Дунав и нейните икономически възможности са врата към развитието на коридорите по оста север-юг и изток-запад, посочи Владимир Върбанов. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук