2000 лв. глоба за водач на тротинетка, отказал проба за алкохол

0

Глоба в размер на 2000 лв. и над 1100 лв. за експертизи ще трябва да плати русенецът Д.Й., съобщиха от Районния съд в Русе.

Санкцията е наложена от Районния съд, потвърдена е от по-горната инстанция и вече е окончателно. Тя е за това, че след пътно-транспортно произшествие Д. Й. отказал да даде проба за алкохол.

Случаят е от средата на юни 2020 г. Със самоделно сглобено превозно средство с рама, кормило, ходови колела и двигател Д.Й. се движел по ул. „Никола Петков“ в посока бул. “Липник“. Преминавайки през неравност, превозното средство се счупило и той паднал върху платното за движение. На място дошли полицейски служители, които в хода на извършените от тях действия поискали от Д. Й. да му извършат проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта, но той отказал. Отказал  да получи и издадените му наказателно постановление и талон за медицинско изследване.

За установяване на всички обстоятелства по делото, Районен съд – Русе е разпитал 7 свидетели и е приел 3 експертизи. Според съдебната автотехническа експертиза, процесното пътно превозно средство „тротинетка“, снабдено с двигател за придвижване, не било релсово и електрическо превозно средство, т.е. представлявало моторно превозно средство по смисъла на закона. Вещите лица психолог и психиатър са установили безспорно, че към момента на извършване на нарушението (отказа да бъде изпробван с техническо средство), Д. Й. е разбирал свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си. По този начин са били отхвърлени твърденията на жалбоподателя, че поради претърпяното увреждане от падането не е бил в състояние да бъде изпробван за алкохол. От съвкупния анализ на всички доказателства е било установено, че Д. Й. е управлявал превозно средство и при извършената му полицейска проверка в качеството на водач е отказал да бъде проверен за употреба на алкохол, поради което Районен съд – Русе е потвърдил наказателното постановление. Мъжът е бил осъден да заплати и направените разноски по делото в размер на 1118,60 лева за изготвените експертизи.

Това решение е било оставено в сила от касационната инстанция, която напълно е споделила изводите на Районен съд – Русе. Размерът на наказанието глоба 2000 лв. е определен от законодателя и не подлежи на преценка. На Д. Й. не е било наложено лишаване от право да управлява МПС, тъй като е бил неправоспособен. Предвид изхода на делото, Д. Й. следва да заплати и 80 лв. юрисконсултско възнаграждение.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 2000 лв. на Д. Й., вече е в законна сила.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук