2021 година-началото на края на българското здравеопазване?

0

Може да се окаже, че следващата година е началото на края на българското здравеопазване.

Това предупреди  д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Повод за  мрачната му прогноза пред журналисти  стана проектобюджетът на НЗОК, според който „бюджетът на НЗОК отново не е разчетен на база потребности, а на база предполагаеми възможности  и през следващата година с този бюджет няма да се подсигурят нито потребностите от български лекари и сестри, нито потребностите на българските пациенти от достатъчно профилактични прегледи, от достатъчно лекарства и от достатъчно специализирана помощ с контролни прегледи“.

Според медика, Националната здравноосигурителна каса се нуждае от увеличение на бюджета с 500 милиона лева за следващата година, за да бъде спасена здравната система в условията на пандемия.

Нито един лев повече от предвидения бюджет на НЗОК за настоящата година не е достигнал до лекарите в страната, подчерта д-р Иван Маджаров:

По думите му, 126 милиона, обещани юли месец, не са внесени в бюджета на касата, които практически трябваше да подсигурят уж повишението на заплатите.

Предлаганото увеличение през миналата година на бюджета на НЗОК само  от 340 милиона лева,  според проектобюджета, на практика не гарантира увеличение на възнагражденията на лекарите.

С увеличението на минималната работна заплата от 1 януари следващата година по-ниско квалифицирани специалисти ще се изравнят по заплащане със специалистите по здравни грижи, каза още д-р Маджаров.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили