23 април – Световен ден на книгата и авторското право

0

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април.

Световният ден на книгата и авторското право е празник за насърчаване на удоволствието от книгите и четенето. Всяка година на 23 април по целия свят се провеждат тържества, за да се признае обхватът на книгите – връзка между миналото и бъдещето, мост между поколенията и между културите. По този повод ЮНЕСКО и международните организации, представляващи трите основни сектора на книжната индустрия – издатели, книготърговци и библиотеки, избират Световна столица на книгата за една година, за да поддържат, чрез собствени инициативи, импулса на честванията на Деня.

23 април е символична дата в световната литература. Това е датата, на която са починали няколко видни автори, Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега. Тази дата беше естествен избор за Генералната конференция на ЮНЕСКО, проведена в Париж през 1995 г., за да отдаде световна почит на книгите и авторите на тази дата, насърчавайки всеки да има достъп до книги.

Организаторите на Световния ден на книгата и авторското право казват: „Наш дълг е навсякъде по света да защитаваме тези свободи и да насърчаваме четенето и писането, за да се борим с неграмотността и бедността и да укрепваме основите на мира, както и да защитаваме свързаните с издателството професии и специалисти.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук