24 машини ще чистят снега в Русенско, дежурството започва тази вечер

0
републиканската пътна мрежа

24 машини ще чистят снега в Община Русе. Това стана ясно на среща на ръководството на общината Русе с фирмите и институциите, ангажирани с поддържането на републиканските пътища и улиците в града.

Освен тях фирма „Нелсен чистота“, отговаряща за обществената хигиена и снегопочистването, ще използва и 4 роторни агрегата за разчистването на тротоарите от снежната покривка. Пътищата в Община Русе, както и миналата година, ще се поддържат от „Берус“ ООД, а „Път инженеринг“ отговаря за входно-изходните артерии от републиканската пътна мрежа, минаващи през територията на общината.

Освен наетите фирми, ще се ползва и общински ресурс. Подобно на предишния зимен сезон, ОП „Паркстрой“ ще почиства площади, тротоари и алеи в града с новозакупената многофункционална комунална техника.

Доставени са необходимите количества сол и пясък, а фирмите имат готовност още тази нощ, ако температурите паднат под нулата и има условия за заледяване на усойните места по пътищата, да излязат да опесъчават.

Проблем обаче, най-вече заради липса на персонал, ще бъде почистването на малките населени места. За такава сигнализират от кметствата в Николово и Долно Абланово.  Проблем може да се окажат и мащабните ремонти, свързани с Водния цикъл на Русе и двата квартала Долапите и Средна кула.