100 години от създаването на КДК в Русе

0

Със серия от събития под формата на арт салон „Срещи на духа“ тази седмица започва отбелязването  на 100 години ат създаването на Клуба на дейците на културата в Русе. Инициативите, свързани с годишнината, ще продължат една година.

Началото на ще постави фотографска изложба „Градът“ на Петър Стаменков, която ще бъде открита в 18 часа във фоайето на Доходното здание. Час по-късно в зала „Европа“ на Доходното здание виолончелистът Венцислав Николов (който е русенец) и пианистката Лилия Жекова канят почитателите на класическата музика на камерен концерт, след което ще има среща разговор за КДК. В сряда и петък ще има два спектакъла – „Слуховидецът“ и „Елада Пиньо и времето“ с участието на актьорите Габриела Хаджикостова и Мариан Савов и музиканта Николай Иванов – Ом.

На 26 октомври, четвъртък, от 19 ч на сцената на зала „Европа“ ще гостува джаз триото на Ангел Заберски, в което свирят още Борис Таслев, контрабас, и Стоян Янкулов, перкусии.

В петък в 19 ч в зала „Европа“ ще се състои премиерата на филма „Срещи на духа“ на Симеон Лютаков. Лютаков, който в творчески тандем с Диана Ковачева от КДК и с с подкрепата на Община Русе по програма „Култура 2023“ е създал една поетична кинобалада с елементи на документалистика, посвещение на 100-годишнината на Клуба.

Клубът на дейците на културата е основан през 1924 година като първоначално е носел името Дом на печата. Помещава се в пстроената пред 1900 г. къща на Георги Мартинов на ул. „К. Иречек“.

Основната цел от създаването му до сега е да представя местни и национални творци, да подпомага културни дейци от Русе, както и да организира творчески вечери, концерти и спектакли в залите си и извън тях. През 50-те и 60-те години на миналия век дейността му е до голяма степен ограничена, но от средата на 70-те се възстанова и той става естественото средище на русенските творци. Благодарение усилията на Петър Петров-Парчето „подслонява“ Националната джаз среща през месец ноември. Почти ежемесечно се организират джемсешъни с участието на най-големите български джазмени. Прожектират се филми, представят се книги.

За съжаление, след началото на т.нар. демократични промени, когато комерсиализацията и прагматизмът постепенно, но властно и неумолимо изместиха изкуството от дневния ред на българското общество, дейността на клуба залиня и до голяма степен се изчерпваше с организираните от Парчето джаз срещи и епизодични изяви на дружествата на журналистите и на писателите…

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук