„25 години свободна България“ във фоайето на Доходното

0
642

На подредените платна посетителите могат да видят там как група млади артисти виждат 25-те години преход от социализъм към демокрация. Показани са някои от най-известните лица от онова време, многохилядните митинги, еуфорията,

Организатор на изложбата, която е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев, е неправителствената организация „Софийска платформа“. Провокирани от темата на конкурса, младите художници предлагат своя прочит на случилото се 25 години след падането на комунистическия режим в България. Представените в изложбата плакати разкриват таланта на едно поколение израснало след краха на Берлинската стена и в ситуация на все по-избледняващата сянка на комунистическия режим в страната ни. В прочита на темата прозират както позитивни нагласи, така и мрачни и белязани дълбоко от миналото интерпретации на свободата. Подредените плакати са не просто извадка от нагласите на младата и творческа част от днешното общество, а и опит за съдържателен диалог.

„Преходът за много хора беше ужасен, но така или иначе трябваше да минем по този път. Категорично съм убеден, че най-лошото свърши“, каза кметът Пламен Стоилов по време на откриването на изложбата. Според него, че най-важното постижение на българите през тези години е присъединяването на страната ни към Европейския съюз. „Оттук нататък ние като нация трябва да си оправим държавата. Младите хора ще останат в България, ако им предоставим условия. Нека помним тези, които дадоха живота си за тази свобода, която имаме днес“, заяви още Стоилов.

Изложбата ще остане в Русе до 17-и ноември.