280 русенци измериха кръвната си захар на Централния пазар

0
280 русенци измериха кръвната си захар

280 русенци измериха кръвната си захар по време на кампанията за профилактика на диабета, която се проведе на Централния общински пазар.

При 60 от тях са били установени завишени стойности на показателя, като най-високата измерена стойност е била 20,80 mml/l.

Това съобщиха организаторите на кампанията от „Общински пазари” ЕООД – гр. Русе, УМБАЛ „Медика“ – Русе, Фирма за медицински изделия РСР и СУ „Йордан Йовков” – гр. Русе.

На всеки, преминал през пункта на инициативата, е било предоставено и примерно хранително меню, а домакините от „Общински пазари” ЕООД – Русе са почерпили всички с приготвена от тях здравословна овесена каша.

Ученици от СУ „Йордан Йовков” пък танцуваха народен танц и са представили хореография на модерен балет, тъй като танцът е една от приятните форми на движение и профилактика срещу обездвижения начин на живот, водещ неизбежно и до диабет.

За 2017 год. през отделението по Вътрешни болести на УМБАЛ „Медика Русе” са преминали 423 пациенти с диабет, до месец ноември – 349, а новооткритите случаи са по един или два седмично, съобщиха още организаторите на кампанията. Те предупреждават, че последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за обществото като цяло. Основен проблем са усложненията на болестта, водещи до слепота, хронична бъбречна недостатъчност, ампутация на крайници, редица съдови  усложнения и други. Ето защо, редовният самоконтрол намалява риска от такива усложнения с 35%, и е от изключителна важност редовното извършване на профилактични прегледи при ендокринолог, както и измерване нивото на кръвната захар – било то с глюкомер или в лаборатория.